Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Απαραίτητος εξοπλισμός για τον νέο ψαροντουφεκά



1.Στολές 
Διπλόφορδες, πάχους 3-4 χιλιοστά. Οι εν λόγω στολές είναι οι οικονομικότερες της αγοράς με μεγάλη αντοχή στα γρατζουνίσματα και στις επαφές με τους βράχους. Φοριούνται με σχετική ευκολία χωρίς να είναι απαραίτητο το βρέξιμο εσωτερικά. 
Στολές κατάδυσης για τους χειμερινούς μήνες πάχους από 5 έως 7 χιλιοστά. Οι στολές αυτές προσφέρουν υψηλή θερμομόνωση και χρησιμοποιούνται κυρίως για  ψαροντούφεκο απο τον Δεκέμβρη μέχρι και τον Απρίλη, απαιτούν πολλά κιλά στην ζώνη βαρών λόγω μεγάλης άνωσης.

2.Ψαροντούφεκο
Το όπλο που προτείνεται για ένα καλό ξεκίνημα είναι μήκους 75-90cm. Τα όπλα αυτού του μήκους είναι πολύ ευέλικτα και με δυνατά λάστιχα μπορείτε να επιτύχετε γρήγορες και επιτυχείς βολές. 

3.Μάσκα
 Μάσκες μικρού όγκου προτιμούνται από τους περισσότερους ψαροντουφεκάδες παρέχοντας την μέγιστη ορατότητα, ωστόσο υπάρχουν μάσκες μέσου όγκου ισάξιες με τις προηγούμενες. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η  καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπό σας πριν την αγοράσετε. Όσον αφορά τον αναπνευστήρα, στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά είδη, όλα αξιόλογα


4.Πέδιλα
Τα πλαστικά πέδιλα μεγάλου μήκους είναι η πιο προσιτή και οικονομική λύση για κάθε αρχάριο ψαροντουφεκά. Είναι γεγονός ότι πολλά από τα πέδιλα που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί στην αρχή να σας φανούν βαριά και να σας δυσκολέψουν, με την πάροδο όμως του χρόνου σίγουρα θα σας ανταμείψουν.
Τα πέδιλα που προτεινονται για ταχύτητα,αποδοτικότητα και ευελιξία είναι με λεπίδες carbon.

5.Γάντια
Τα γάντια είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε ψαροντουφεκά βοηθώντας στην μέγιστη θερμομόνωση του σώματος καθώς και στην προστασία των δαχτύλων σας από τυχόν τραυματισμούς. Σε όλους έχει τύχει μια λανθασμένη όπλιση του όπλουμε συνέπεια τραυματισμό του χεριού. Επίσης πολλές φορές θα χρειαστείτε να ακουμπήσετε πάνω σε κάποιο αιχμηρό βράχο ή να πιάσετε το ψάρι που θα έχετε συλλάβει μετά από μια επιτυχημένη βολή. Το πάχος των γαντιών που θα χρησιμοποιήσετε είναι το πολύ 3 χιλιοστών πάχους.

6.Κάλτσες
 Δίνουν την τέλεια εφαρμογή των πελμάτων σας σε σχέση με τα πέδιλα και βοηθούν στην άνεση και θερμομόνωση. Το πάχος πρέπει να είναι το πολύ 3χιλιοστά καθώς μεγαλύτερο πάχος μπορεί να προκαλέσει κράμπες ή πιασίματα νεύρων.

7.Σημαδούρες
Το πιο σημαντικό κομμάτι του καταδυτικού μας εξοπλισμού. Δεν νοείται ψαροντουφεκάς χωρίς σημαδούρα. Ο πλωτήρας δεν επιβάλλεται μόνο από τον νόμο, αλλά κρίνεται και ως απαραίτητος. Σημαντικό στοιχειό του εξοπλισμού ώστε να γινόμαστε εύκολα αντιληπτοί από διερχόμενα σκάφη αλλά και από το ζευγάρι μας και για τις ανάγκες του υποβρύχιου κυνηγού.Υπάρχουν προστατευτικά εξωτερικά καλύμματα που προστατεύουν τη σημαδούρα σας από τον ήλιο και τυχόν κοψίματα. Μαζί με την σημαδούρα προμηθεύεστε και σκοινί 50 μέτρων, το οποίο το τυλίγετε σε μια ανέμη σημαδούρας.


8.Zώνη
 Βοηθά την κατάδυση και γενικά τις κινήσεις μέσα στο νερό. Με τον καιρό θα καταλάβετε από μόνοι σας πόσα κιλά σας χρειάζεστε για την σωστή πλευστότητα. Ελαστικές ζώνες εφαρμόζουν τέλεια πάνω στην στολή χωρίς να μετακινούνται τα βάρη κατά την διάρκεια της κατάδυσης. 

9.Μαχαίρι
Το μαχαίρι χρησιμοποιείται στο ψαροντούφεκο κυρίως για την θανάτωση των θηραμάτων.
Επίσης για την ασφάλεια μας, κατα την διάρκεια μιας κατάδυσης,σε περίπτωση δύσκολων καταστάσεων( "μπλεξίματα" με δίχτυα η παραγάδια)

10.Ψαροβελόνα
Η ψαροβελόνα χρησιμεύει για το «κρέμασμα» των ψαριών. Ασφαλέστερο μέρος για να κρεμάτε την ψαροβελόνα σας είνα σημαδούρα.                                                                                                                                                    

11.Σάκος Εξοπλισμού                                                                                                                             
Στεγανός σάκος θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε τον εξοπλισμό σας με ασφάλεια.